Европейско финансиране ще има и след 2020 година

17,7 милиарда лева от европейските фондовете са на разположение на страната ни до края на настоящия програмен период Европейските фондове ще функционират и след 2020 година, но ще изглеждат по различен начин. Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на националната конференция „Планът Юнкер – възможности и резултати“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Според него първостепенната задача на България е да се научи да ползва европейските средства от финансов инженеринг. Вицепремиерът Дончев прогнозира, че ако сега тези средства са около 10 на сто от цялата финансова рамка, след 2020 година делът от финансиране, посветен на инструментите за финансов инженеринг, ще е поне една четвърт.

Томислав Дончев предупреди и за дефектите, които дава безвъзмездното финансиране. „Съществува риск да измести частното финансиране, тъй като се разходват публични средства, но не на пазарен принцип и има вероятност бизнесът да не генерира нови идеи, а да се придържа към чисто чиновнически дейности. Затова Европейската Комисия предложи инструментите за финансов инженеринг или т.нар. рециклирани пари. Те са по-близки до пазарните реалности, осъществяват се пазарни проекти и финансирането се възстановява. JЕREMIE и JESSICA са нашият опит досега, и той е успешен“.

Използваме нищожна част от възможностите, които са пред нас и планът „Юнкер“ е невероятна перспектива за икономиката ни, защото той събужда големите пари и поражда здравословна конкуренция, допълни още вицепремиерът.

16.01.2017

Източник: eufunds.bg